Przepych z odzysku, czyli trendy świątecznego cateringu 2019

Gdy wiele lat temu tworzyłem Royal Catering, moją idee- fixe było dostarczanie klientom i ich gościom wyjątkowych przeżyć, nie tylko smakowych. Radość i przyjemność z degustowania pięknie podanych potraw, w niezwykłych aranżacjach, miała wynikać z dopieszczenia wszystkich zmysłów. Jaki będzie nasz profesjonalny szlif na Boże Narodzenie 2019?

Zero waste w złotym blasku

W tym roku króluje złoto jak motyw przewodni. Po pierwsze pasuje do innych naszych ulubionych kolorów czy dodatków. Złoto kojarzy się ze wszystkim co eleganckie i szlachetne. Możemy go połączyć zarówno z ciemnymi barwami, jak i bardziej neutralnymi. Na złotym obrusie świetnie będzie się prezentowała minimalistyczna zastawa oraz świerkowe gałązki jako tradycyjne elementy dekoracji florystycznej. Złoto piękne odbija ciepłe światło świec lub delikatnych girland świetlnych, co będzie potęgowało uroczysty charakter wieczoru.

Świąteczny duch eko równie mocno jak w zeszłym roku trzyma swoje miejsce na podium bożonarodzeniowych inspiracji. Wszystko co naturalne, drewniane, słomiane łączymy z kolorem zielonym w różnych odcieniach, z bielą i szarościami. Skandynawski eko-design ma swoje wierne grono zwolenników, które z pewnością w tym roku będzie większe z uwagi na silne trendy proklimatyczne. Hitem są drewniane podstawki cięte z pnia, dekoracje z szyszek i żołędzi, obrusy z naturalnego płótna, drewniane sztućce. Bardzo dużo świec w szklanych słoikach lub metalowych świecznikach z odzysku.

No właśnie… z odzysku. Zero waste jest słowem kluczem tegorocznych świąt. Własnoręczne zrobione papierowe ozdoby na choinki w donicy, a już najlepiej na choinki stworzone z drewnianych listewek i gałęzi. Żadnych sztucznych, plastikowych elementów, tylko naturalne materiały. Nie kupujemy nowych dekoracji, wykorzystujemy to, co mamy w domu, wymieniamy się ze znajomymi lub nieznajomymi na popularnych grupach e-givebox. Receptą jest kreatywność i radość ze wspólnych przygotowań. Pamiętajmy, że w ten sposób tworzymy z bliskimi to, co najcenniejsze – przeżycia, doświadczenia i wspomnienia, szczególnie jeśli robimy to z najmłodszymi członkami rodziny. Tego nie przebiją żadne prezenty. A tak przy okazji… czy wiecie, że w grudniu produkujemy o 25 % więcej śmieci niż w innym okresie roku? W Wielkiej Brytanii po świętach wyrzuca się 300 tys. ton papieru do pakowania prezentów, a także wstążek, wstążeczek, torebek na prezenty.  Święta planujemy świadomie.

Odpowiedzialność społeczna Royal Catering

Sami jako firma wdrażamy od lat politykę odpowiedzialnego biznesu. Wiem, że jako przedsiębiorca mam wpływ na otoczenie, w którym funkcjonuję. Z tych pobudek wprowadzane są wytyczne, które kształtują politykę CSR firmy. Szanując klientów, firma jest transparentna w kwestii dostawców – są to lokalne firmy posiadające ekologiczne certyfikaty dotyczące uprawy warzyw czy hodowli drobiu zagrodowego. Podziękowaliśmy szkodliwym opakowaniom plastikowym i korzystamy już tylko z biodegradowalnych rozwiązań pod kątem słomek, kubków czy wszelakiej zastawy. Także w zakresie wody, firma podpisała umowę na wodę w małych, szklanych butelkach. Dbanie o środowisko odbywa się również za kulisami, gdyż firma używa do zmywania naczyń specjalnych środków jak ekogroszek do mycia oraz segreguje skrupulatnie odpady.

Jeśli chodzi o sprzęt cateringowy czy szklaną i porcelanową zastawę, sztućce wielokrotnego użytku jesteśmy całkowicie samowystarczalni, gdyż mamy własną wypożyczalnię sprzętu GASTRO RENTAL.

Świąteczny stół bez nadmiaru, ale z pomysłem.

Pamiętając chude lata, mamy tendencję do kupowania „na zapas”, szczególnie jeśli chodzi o przygotowanie menu świątecznego. Na stołach jest dużo, w brzuchach jest dużo, a potem niestety często… w śmietniku jest dużo. Na szczęście te nawyki już też się zmieniają, ludzie rozsądniej planują, a nadwyżki jedzenia w odpowiednim czasie mrożą lub oddają do jadłodajni dla bezdomnych i ubogich.

Zamiast w ilość, pójdźcie w jakość! Kupcie na święta doskonałe składniki od sprawdzonych, lokalnych producentów lub światowych marek, ale mających dobrą renomę. Fundnijcie sobie też to, czego do tej pory nie próbowaliście. Możecie też pójść tropem innowacyjności, czyli znaleźć takie przepisy, które przełamią nieco tradycyjną nudę.

Taki kierunek zaproponowaliśmy naszym klientom w ofercie na firmowe wigilie.  Przygotowaliśmy trzy opcje bufetu z daniami bożonarodzeniowymi, wśród których znajdują się tradycyjne propozycje: pierogi wigilijne, zupa borowikowa, karp po żydowsku, śledź korzenny, smażony dorsz, sałatka jarzynowa, makowce i piernik.  Na styku tego co oczekiwane, pojawiają się także bardziej współczesne wersje: galantyna z białych ryb z trawą żubrową, kulebiak w cieście filo, carpaccio z marynowanych ziemniaków, faszerowane pieczarki z anchois, suszonymi pomidorami, konfiturą cebulową i marnowanym borowikiem, śledziowa na sposób kazachstański, placki z kapusty włoskiej z ziarnami czarnuszki i morską solą Madera, zielone sałaty z wędzonym jajkiem przepiórczym i oliwkami lub filet z dzikiego łososia marynowany w balsamiczno – sojowej marynacie.

Celebrujcie chwile, szczególnie w święta.

Celebrowanie radości z odkrywania unikalnych połączeń smakowych, nieoczywistych fuzji i nowatorskich pomysłów jest także celem całego zespołu firmy. Każdego dnia skupiamy się na dostarczaniu wyjątkowych przeżyć kulinarnych w zaskakującej oprawie, ale właśnie w okresie bożonarodzeniowym ta misja wydaje nam się niezwykle ważna. Bo nasza praca oznacza, że kilku innym możemy podarować CZAS! A to jest najcenniejsze w dzisiejszej, pędzącej rzeczywistości.  Wy też, wcale nie musicie lepić setki pierogów do domu lub na firmową imprezę. My możemy to zrobić za Was! Kusząca myśl?

Sprezentujcie sobie na święta radość i odpoczynek, zarówno w pracy jak i w domu.  Cieszcie się na nadchodzące świąteczne chwile, świadomie zaplanowane i dobrze zorganizowane. Uproście sobie życie korzystając z tego, co już macie oraz z tego, co mogą dla Was zrobić profesjonaliści. Celebrujcie czas z bliskimi, czy to w otoczeniu złota, czy też w ekologicznym nurcie. A jeśli jednak wolicie tradycyjną czerwono-zieloną kolorystykę, też będzie fajnie. Wigilia na rodzinnej, pamiątkowej zastawie z niebieskim szlaczkiem? Sztos!

 

 

Bartosz Siekierka – Założenie firmy cateringowej przez Bartosza Siekierkę poprzedziło wiele lat zdobywania doświadczenia. Celebrowanie wspólnych chwil przy rodzinnym stole dało mu pomysł na życie i ukierunkowało jego ambicje. Mając 16 lat postawił sobie cel i konsekwentnie podążył ścieżką, którą sobie wyznaczył – stworzenie niezależnej marki cateringowej. Przez kolejne 4 lata praktykował u renomowanych specjalistów z branży, szlifował kompetencje w różnych obszarach gastronomii oraz obserwował kulisy rynku organizacji wydarzeń. W wieku 20 lat był przygotowany do tego, by wystartować z własnym biznesem i wiedział, że oferta kompleksowych usług będzie odpowiedzią na oczekiwania klientów. Dziś jego firma z sukcesem dostarcza catering zarówno na prywatne eventy, jak i kilkutysięczne wydarzenia firmowe.

 

 

 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons