Co kochamy w japońskiej kuchni?

 

Kuchnia japońska jest jedną z najpopularniejszych na świecie i dzieje się tak nie bez powodu. W Polsce nieprzerwanie od ponad dwudziestu lat wzrasta popularność restauracji z Kraju Kwitnącej Wiśni. Sakana była prekursorem tego trendu wraz z pierwszym sushi barem w Warszawie, otworzonym dwadzieścia dwa lata temu i funkcjonującym do dziś. Ostatnio Sakana uruchomiła kolejny lokal w stolicy, tym razem w tętniących życiem Browarach Warszawskich, w samym sercu Woli. Jedzenie klasycznej japońskiej kuchni jest pyszne, zdrowe i unikalne. Różnorodność potraw w sushi barach czy też w izakaya, bo tak Japończycy nazywają bary z przekąskami, to główny powód, dla którego ten typ restauracji zjednał sobie tylu zwolenników. Kuchnia Japonii jest jedną z najbardziej różnorodnych na świecie. Jest tak wiele różnych smaków i dań do spróbowania, że aż trudno zdecydować, od czego zacząć. Jeśli jeszcze nie jesteś fanem tej kuchni, oto kilka powodów, dla których zmienisz swoje zdanie.

Smaki

Japońskie jedzenie to unikalne smaki, które powstają z połączenia tradycyjnych składników i szczególnych technik ich przygotowania. Dzisiaj szefowie kuchni Sakana czerpią inspiracje nie tylko z azjatyckiej kultury kulinarnej, ale również z innych regionów świata, takich jak Ameryka Łacińska. Dlatego właśnie odwiedzając dzisiaj Sakana sushi bar, w menu można znaleźć pozycje, zaczynając od sushi, a kończąc na daniach z kurczaka, bulionach, przekąskach z grilla i orientalnych deserach. Kuchnia jest tak zróżnicowana, że zawsze znajdziemy w niej coś nowego do spróbowania, bez względu na to, ile razy odwiedzi się Sakana.

Potrawy są zdrowe i świeże

Kuchnia japońska jest znana ze swoich zdrowych i świeżych składników. Nie znajdziesz tu tłustych, kalorycznych dań. Zamiast tego możesz spodziewać się lekkich i zdrowych posiłków, które sprawią, że poczujesz się pełen energii i zadowolony. W zimie rozgrzewające buliony i rameny, w lecie sushi z wykorzystaniem świeżych warzyw czy nawet egzotycznych owoców. Ponadto restauracje często korzystają z lokalnych składników, więc możesz być pewien, że Twoje jedzenie jest świeże i odżywcze.

Atmosfera – relaks, odpoczynek

Chwila zatrzymania, chwila uważności – to, co dzisiaj tak cenne w codziennym życiu, dla odzyskania wewnętrznego spokoju i balansu. Właśnie taką atmosferę odnajdziesz w Sakana w Browarach Warszawskich, bo taka jest japońska filozofia. W restauracji panuje spokojna i relaksująca atmosfera, przy barze zaś w pełnym skupieniu pracujący szefowie, których nie tylko można obserwować przy pracy, ale również porozmawiać z nimi. Ciepłe oświetlenie, zieleń, naturalne drewno, właśnie dlatego restauracje stanowią cichą i spokojną ucieczkę od codziennego zgiełku. Jeżeli szukasz miejsca na biznesowy lunch, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi lub niedzielny obiad z rodziną, Sakana w Browarach Warszawskich spełni Twoje oczekiwania.

Sakana Sushi Bar Browary Warszawskie ul. Grzybowska 56

 

Zdjęcia: Ernest Rudzki 

Show Buttons
Hide Buttons