Restauracja Aurelio Kucharze i Artyści – miejsce z pasją, z atmosferą kuchni przedwojennej Warszawy
Kuchnia historycznej Warszawy, dzięki długoletniej tradycji, niezmiennie cieszy się popularnością i uznaniem, nie tylko wśród Polaków, ale również obcokrajowców, doceniających eklektyczność polskich dań i jej wysublimowane smaki, a także swojskość, prostotę i dostatek. Niezaprzeczalnie w przepisach kuchni historycznej Warszawy kryje się historia obyczaju kulinarnego oraz tradycja polskiej gastronomii.
Na przestrzeni lat na ową kuchnię złożyły się trzy kulinarne wątki, mianowicie chłopski, mieszczański i szlachecki. W ciągu minionych wieków wątki te zacieśniły się ze sobą na tyle, że obecnie tworzą jedyny w swoim rodzaju styl kulinarny, z którego czerpią inspiracje kucharze na całym świecie. Kuchnia historycznej Warszawy, ciesząca się wieloletnią tradycją, była tworzona przez wybitnych kucharzy, dla których najważniejszą rolę odgrywał smak i zadowolenie gości. To właśnie stolica naszego kraju stała się kolebką kuchni staropolskiej, uznawanej nie tylko przez lokalnych smakoszy, ale również krytyków kulinarnych z całego świata. Restauracje usytuowane w Warszawie cieszyły się dobrą renomą, przede wszystkim dlatego, że kucharze wkładali w przygotowywane potrawy nie tylko dużo pracy, ale i serce. Uważano ich za artystów w swoim fachu, ponieważ zwracali oni uwagę na smak i wygląd potraw. I tak jest do dziś. Restauracja Aurelio Kucharze i Artyści tworzy miejsce z pasją, w którym każdy może poczuć atmosferę kuchni przedwojennej Warszawy oraz zasmakować dań i koktajli z 1929 r.
Potrawy inspirowane kuchnią historycznej Warszawy, zabiorą nawet najwybredniejszego smakosza w niezapomnianą podróż do przeszłości, w której najważniejszą rolę odgrywał wysublimowany smak oraz świeżość i oryginalność dań. Obecnie uznaniem cieszą się przede wszystkim lokalne przystawki, jak np. flaki garnuszkowe po warszawsku (zarówno w wersji mięsnej jak i wegańskiej), żurek warszawski, a także zupa z raków. Poza tym duże zainteresowanie wzbudzają dania główne, w skład których wchodzi przede wszystkim mięso, np. kaczka generała, (zawdzięczająca swoją nazwę francuskiemu generałowi – Maurice’owi Gameline, który był pod ogromnym wrażeniem dania, stworzonego przez kucharzy hotelu Bristol w 1930 r.), bądź Kotlet Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej, inspirowany wiedeńskim kotletem cielęcym.
W staropolskiej kuchni warszawskiej nie zabrakło także dań podawanych na słodko. Warto wspomnieć o jabłeczniku – jednym z najbardziej popularnych ciast w Polsce, a także serniku, czy lodach kolonialnych, które były sztandarowym deserem, serwowanym niegdyś gościom Hotelu Savoy.
W menu każdy znajdzie coś dla siebie, poczynając od słynnych przystawek historycznej kuchni warszawskiej, poprzez dania główne, bazujące na przepisach kuchni staropolskiej, a kończąc na daniach podawanych na słodko, rozpieszczających niegdyś podniebienia lokalnych entuzjastów warszawskich przysmaków. Dlatego jeśli ktoś pragnie zasmakować kunsztu kulinarnego, inspirowanego kuchnią historycznej Warszawy, powinien odwiedzić restaurację Aurelio Kucharze i Artyści i dać się porwać wysublimowanym potrawom, które pozostaną w pamięci każdego smakosza na długi czas.